• by:
  • May 1st, 2021
  • Category: tips

Bergamot foto-sensitief


Iedereen verwittigen bij het gebruik van Citrus oliën! Let op: niet gebruiken in de zon(licht), deze zijn foto-sensitief.

Een verwittigd persoon is er twee waard

Bergamot foto-sensitief

Iedereen wordt verwittigd van in het begin bij het gebruik van Citrus oliën! Let op: niet gebruiken in de zon, deze zijn foto-sensitief!

Als je er vanuit gaat dat een bepaalde olie geen citrus is, omdat je geen opzoekwerk hebt gedaan, dan heb je plots van die ongevraagde effecten. Neem nu bv: Bergamot, een heel aangename Citrusolie met de langste foto-sensitiviteit van 36 à 48u. 

Ontstaan

Dit is gebeurd op een bewolkte dag! Dus zelfs nog niet in felle zon. Een gezellig feestje, buiten spelen was er ook bij met de familie. Ik droeg een leuke verstuifketting, een ketting met een schijfje in, waar je olie kan op doen. Door je lichaamswarmte verstuift de ketting zachtjes de geur. De olie was met andere woorden niet rechtstreeks op de huid gesmeerd.

Verbrand!
Fotosensitieve effecten geven een brandwonde-effect. Ondanks niet rechtstreeks contact en enkel maar zonlicht, heb ik wel een flink effect gehad (zie afbeelding). Nadien dacht ik heel de tijd… zo zonnig was het toch niet dat ik verbrand kon zijn. Niet denkend aan de olie op de ketting, die misschien ook wat kon uitgelekt zijn geweest omwille van het spelen en de warmte.
Pijnlijk?

Nee, gelukkig niet. Het voelde voor mij niet echt aan alsof het verbrand was. Van anderen hoorde ik wel dat ze pijnlijke brandwonden opliepen. Ik heb het vooral gehydrateerd, net zoals ik zou doen bij zonnebrand. 

Les geleerd?
Ja hoor, ik ben super voorzichtig en deel dan ook graag mijn ervaring met anderen. Citrussen én blends met citrussen zijn foto-sensitief.
Nog eens?
Met de Bergamot in ieder geval niet. Al gebruik ik soms een bepaalde blend waar ik niet bij stil sta dat er misschien ook een citrusolie bij in zit. Dus op die manier kan het misschien nog wel eens gebeuren. Belangrijk is dat ik dan direct verdun met een draagolie of het liefste nog de V6 van Young Living.
Vragen?

Wil je graag van gedachten wisselen? Kan zeker. Contacteer me gerust via mail, Facebook of Instagram.


Contacteer me

Liesje Vander Veken
Contacteer me bij voorkeur via het formulier op de contactpagina.
Bel je toch liever?
Tel. 0495 76 88 15